Halászlé gyufatésztával

2013.04.06. 13:11 :: Piranha.

Nem tartom magam nagy szakácsnak, de van pár étel aminek elkészítését szívesen vállalom magamra. Ilyen a halászlé is. Ebben a receptben nem a saját halászlé receptemet osztom meg, hanem egy olyat, ami azt messze túlszárnyalja, mint állagban, mind ízben. Nincs semmi mesterséges por, ízfokozó, állagjavító, vagy tartósítószer benne. Szín tisztán csakis a régmúlt idők halászai által a halásztanyában főzött egyszerű,de tartalmas és vastag hallé. Nem kell sok hozzávaló, se titkos rafinéria, ha akad egy bogrács és a szükséges hozzávalók, akármikor megfőzhető.
DSCF2750.JPG
Ebben a receptben 6 embernek való mennyiség szerepel, hiszen barátokkal együtt fogyasztva még nagyobb élvezet.

Hozzávalók:

  • 2-2,5kg ponty1kg kárász
  • 0,5kg törpeharcsa
  • 0,3-0,5kg csuka
  • 40 dkg vöröshagyma
  • 5 evőkanál jó minőségű őrölt fűszerpaprika
  • 2-3 teáskanál só4-4,5 liter víz

A halakat megtisztítjuk, majd a pontyot kétujjnyi szeletekre vágjuk, a kárászt tisztítás után sűrűn beirdaljuk, majd félbevágjuk, a törpeharcsákat sóban forgassuk meg, hogy a nyálka és felső hámrétegük könnyen levakarható legyen, a csukát amennyire csak tudjuk, irdaljuk be, hogy még véletlenül se maradjon benne egész y szálka, majd 3-4 darabra vágjuk. A tisztítás után mossuk le a halakat, majd csöpögtessük le, némi sóval hintsük be mind, jól forgassuk ár, hogy minden halrészre jusson a sóból. De ekkora mennyiséghez nem kell több 2 csapott evőkanál sónál! Majd fedjük le és 1-2 órára helyezzük hűtőszekrénybe. Addig vágjuk össze a hagymát, nem muszáj a legkisebb méretre vágnunk, mivel a levet le kell szűrnünk tálalás előtt.

Egy közepes bográcsba válogassuk ki a ponty fejét, és farkát, tegyük bele a kárászok és a csuka felét, az összes hagymát, és engedjük fel 4-4,5 liter vízzel. Ha gázon főzzük, akkor a bográcsot félarasznyira engedjük közel a gázégőhöz, majd közepes lánggal kezdjük el főzni a levet. Arra figyeljünk, hogy minél kékebb lánggal égjen, hogy ne kormolja fel a bográcsot.

Érdemes egy nagy evőkanálnyi zsírt tenni a lébe, főleg ha sovány ponttyal dolgozunk, mivel a paprika íze és színe zsírban adja ki magát a legjobban. Forrástól számított negyed óráig főzzük, majd szórjuk meg paprikával és sóval, helyezzük bele a maradék halat a törpeharcsák kivételével, majd 10 perc főzés után a törpeharcsákat is belerakhatjuk. Innen már nem kell sok és kész is a hallé.


Arra figyeljünk, hogy ne keverjük a halat, mivel nem jó, ha széttörik, inkább csak a bográcsot mozgassuk. Aki szereti csípősen, az némi erős paprikát is tehet hozzá. Az erős paprikából is ajánlott az őrölt, mivel azzal szépen be tudjuk állítani a kellő csípősséget, és semmi oda nem való mag, bőr vagy csuma nem lesz a levünkben.
Újabb 10 perc főzés után már kész is a levünk. Kóstoljuk meg, ha kell, még ilyenkor tegyünk bele némi sót. Arra az egy aranyszabályra figyeljünk, hogy ilyenkor már ne öntsük fel vízzel a levet, mert az túlhígítja azt, és az ízéből is jelentősen elvesz.

A léből egy nagyobb kanállal szedjük ki egy tálcára a halakat, majd szűrjük le, a fennmaradó hagymát tegyük egy kisebb edénybe, ha valaki szereti.


Tésztához:

  • 4 tojás
  • 30 dkg finom liszt
  • csipetnyi só

 

A hozzávalókat jól összedolgozzuk egy keverőtálban, ha szükséges adjunk hozzá még egy kevés lisztet, mivel a tojás méretétől függően, hol többet, hol kevesebbet vesz fel. Addig érdemes liszteznünk, amíg kellően jó állagú lesz a nyújtáshoz. Tegyük az tésztát egy kilisztezett nyújtódeszkára, majd nagyjából gyufaszál vastagságúra nyújtsuk (3-4mm) – innen is a közismert név: gyufatészta. A kinyújtott tésztát jó alaposan lisztezzük be, majd tekerjük fel a nyújtófára, ezt a műveletet ki ne hagyjuk, mert akkor összeragad a tésztánk. A nyújtófára tekert tésztát vágjuk el félbe egy éles késsel, majd vegyük el a nyújtófát, és újból vágjuk ketté a lapokat, és helyezzük egymásra azokat. Majd az éles késsel vágjuk fel 4-5centis csíkokra. Majd a csíkokból vágjunk 3-4mm-es darabokat, így szép hasábforma tésztát kapunk. Forrásban lévő sós vízben 8 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. Ha frissen fogyasztjuk, akkor egyből tálalhatjuk is, ha későbbre szorgalmaskodtunk, akkor érdemes némi olajjal összeforgatni, hogy ne tapadjanak össze a tésztaszálak.

Ennél egyszerűbb és gyorsabb halászlevet nem ismerek, ami számomra a legízletesebb is. Persze sokak idegenkednek a tésztától, de azt kenyérrel helyettesíthetjük. Érdemes kipróbálni, hiszen ebben a lében semmi nem zavarja a hallé igazi ízét.

Nem maradt más hátra mint, hogy jó étvágyat kívánjak! Fogyasszák egészséggel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://piranhafishing.blog.hu/api/trackback/id/tr435193525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása